MÉRNÖKGEOLÓGIAI KONFERENCIÁK, Meddő? Hulladék? NEM! HASZONANYAG! 2014

Betűméret: 
Kommunális hulladéklerakó felmérése, anyagának kitermelése és hasznosítása
Tamás Gyula Puzder

Last modified: 2014-06-12

Absztrakt


Települési kommunális hulladéklerakó felmérésére és felszámolására kapott megbízást a GEOSOL Kft. és a REPÉT Kft. A Halmajugra település külterületén levő felhagyott lerakó a „Visonta-1. Szén” bányatelek területére esik. A bányaműveletek előrehaladása miatt a volt homokbánya területén felhal-mozott hulladékok kitermelése és más lerakóba történő elszállítása, vagy a tárolt hulladék részle-ges/teljes hasznosítása volt a megbízás célja.

A 2009-től érvényben levő szabályozás miatt a térségben levő más lerakókban a hulladék nem volt el-helyezhető, legközelebbi engedélyes befogadó mintegy 80 km-re található. A felmérés eredményeként kimutatott mintegy 50 ezer m3 hulladék elszállítása és elhelyezése magas költségigényű volt. A lerakóban levő hulladék mennyiségi, minőségi felmérése és a térségi adottságok miatt a kitermelést követő manipulációt (több lépcsős szeparáció) követő hasznosításra történő előkészítés történt meg.

A hulladék kitermelését követő előkezelési műveletek eredményeként 12 ezer tonnát meghaladó mennyiségű, energetikailag hasznosítható alternatív tüzelőanyag előállítására került sor, amelynek hasznosítására a Mátrai Erőmű ZRt-ben került sor. A lerakóból kitermelt egyéb hulladékok is részben további hasznosításra kerültek, a visszamaradt magas szervesanyagtartalmú földes anyag későbbiek-ben más hulladéklerakók rekultivációjánál töltésanyagként-kiegyenlítő rétegként hasznosítható.

Kulcsszavak: Hulladék-lerakó felszámolása, hulladékok energetikai hasznosítása, rekultiváció


Full Text: PDF